"Περικλέους Επιτάφιος" στο Studio Μαυρομιχάλη




Κάθε Σάββατο στις 
6.30 μ.μ.      
τηλ. 2106453330 
Τιμές εισιτηρίων: 8€, 6€
Διάρκεια: 50’ χωρίς διάλειμμα 



"Περικλέους Επιτάφιος (Θουκυδίδου ΙΙ 34-46)"  
Μετάφραση: Ι.Θ. Κακριδής
Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία: 
Άγγελος Χατζάς – Αργυρώ Λογαρά
Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καραγιάννη




“Ο εξόριστος Θουκυδίδης κατείχε όλα όσα μια δημηγορία μπορεί να πει για τη Δημοκρατία”
 W.H. Auden (1η Σεπτεμβρίου 1939)


Ο κόσμος τρίζει ξανά! Όπως σ'όλες τις μεγάλες κρίσεις, όλα τα μεγάλα ζητήματα ξαναμπαίνουν στο κέντρο. Δημοκρατία, πόλεμος, κοινωνικές σχέσεις, ισονομία, αγάπη, ελπίδα, φόβος.
Ο εξόριστος Θουκυδίδης ξαναγυρίζει στην πόλη του, την κατεστραμμένη πόλη του. Στη δημηγορία του-ύμνο σ'αυτή την πόλη, όπως τη θυμάται στη μεγάλη της στιγμή, ξανακοιτάζουμε κι εμείς σήμερα, μέσα από τις δικές μας συγκρούσεις.


«Ποιος εστάθηκε ο δρόμος μας για να φτάσουμε σ’ εκείνα, με ποιαν πολιτεία και από ποιους τρόπους ζωής έγιναν μεγάλα…». Για αυτά ο ιστορικός έχει αγωνία να μιλήσει. Η ίδια αγωνία κινητοποιεί και εμάς σήμερα, μέσα από τη θεατρική δράση, να αποδώσουμε το κείμενο αυτό.

Ένα ελεύθερο άτομο είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο εντός και 
δια της πολιτείας, δηλαδή εντός και δια της κοινωνίας.
Κ. Καστοριάδης

Η παράσταση:
Δύο πρόσωπα και ένας τρίτος, «άγνωστος» ; , «ξένος» ; , «νεκρός»; -γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο, με όχημα το αρχαίο κείμενο. Βοηθούν λίγο η Λιλή Μαρλέν, η γαλλική επανάσταση και ο Φράνκ Σινάτρα.






Ιστορικό:

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Πολυχώρο  Κέντρον Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη. Στη συνέχεια, στα πλαίσια του Athens Fringe Live 2012, παρουσιάστηκε στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό, μπροστά στην αρχαιολογική ανασκαφή του Δημόσιου Σήματος, όπου εκφωνήθηκε ο λόγος από τον Περικλή, καθώς και στο θέατρο Επί Κολωνώ. Τέλος, στα χνάρια του αρχαίου Δημόσιου Σήματος, κατεβαίνοντας πιο κάτω, στον ίδιο νοητό δρόμο που καταλήγει στην Ακαδημία Πλάτωνος, παρουσιάστηκε στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας, στις 23/9/2012. Από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ. παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134).
 -Η παράσταση παρουσιάζεται επίσης σε Λύκεια.








Χορηγοί επικοινωνίας:


   



     

     










Σχόλια